Hemelwaterafvoer

Het is bij Europese en Nederlandse wet niet toegestaan om hemelwater te lozen op het rioleringssysteem. Dit water is namelijk zo schoon dat het direct in het milieu terecht mag komen en de waterzuiveringsinstallatie niet onnodig mag belasten. Het is zelfs zo dat hemelwater dat via zuiverings-technisch werk in het oppervlaktewater terecht komt vaak minder schoon is dan voordat het in het vuilwaterriool terecht kwam.

Op grond van de Wet Milieubeheer (Artikel 4.22) moet elke gemeente een Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) maken. Dit plan maakt een gemeente doorgaans niet alleen maar doet dat met andere partners in de waterketen zoals de Provincie, de beheerders van de rioolwaterzuivering en de beheerders van het oppervlaktewater waarop geloosd wordt. De gebruikelijke planperiode is 4 jaar hoewel de wet de gemeente hierin vrij laat.

Vanuit deze wettelijk opgelegde taak heeft Gemeente Laarbeek aangekondigd voornemens te zijn om te gaan handhaven. Door middel van 'roken' kan relatief snel en eenvoudig worden vastgesteld of de hemelwaterafvoer bij een woning correct is ingericht. Hierbij wordt vanuit de riolering rook in het buizensysteem gebracht die zich in tegengestelde richting een weg naar buiten baant. Wanneer deze weg via de regenpijpen en dakgoten blijkt te lopen wil dat zeggen dat het hemelwater niet direct op het oppervlaktewater maar op de riolering wordt geloosd.

Het is op dit moment niet bekend wat de procedure van handhaving zal zijn. Een controle kan onverwacht of aangekondigd plaatsvinden en bij vastgestelde constructiefouten kan worden geadviseerd en de gelegenheid tot aanpassing worden geboden maar zou ook direct kunnen worden gesanctioneerd.


Bron: redactie | 22 mei 2020

Link : www.rijksoverheid.bouwbesluit.com


interessante aanvulling, foutje ontdekt of uw mening delen? Klik hier om een berichtje te sturen naar de redactie…